Restriktiv lungsjukdom

Läs mer om restriktiva lungsjukdomssymtom och behandlingsalternativ.

Vad är restriktiv lungsjukdom?

Bröstkorgen är livsviktig för den mekaniska andningsfunktionen. Den inkluderar skelett (revben, ryggrad, bröstben), andningsmuskler (de organ i kroppen som hjälper dig att andas) och nerver som förbinder det centrala nervsystemet med andningsmusklerna. Om du har restriktiv lungsjukdom lider du förmodligen av andningshinder och kanske även av långvarig andningssvikt. De vanligaste restriktiva lungsjukdomar som leder till andningssvikt är torakoplastik, skolios och/eller kyfoskolios.

 

Symptom på andningssvikt hos personer med restriktiv lungsjukdom:

  • Dyspné (andfåddhet vid aktiviteter)
  • Ortopné (andfåddhet när du ligger ned)
  • Perifert ödem (svullna ben eller vrister)
  • Återkommande bröstinfektioner
  • Morgonhuvudvärk
  • Trötthet
  • Dålig sömnkvalitet
  • Aptitförlust

Varför är det viktigt att behandla restriktiv lungsjukdom?

Eftersom restriktiv lungsjukdom påverkar området runt dina benstrukturer, andningsmuskler och nerver kanske du inte har muskelstyrka nog att andas själv. Som du kan föreställa dig kommer du inte att ha mycket energi att göra många av de saker du gillar om du inte kan andas ordentligt under dagen. Om du inte kan andas ordentligt på natten hämmas dessutom kroppens viktiga funktioner och återhämtning inför nästa dag.

Det är viktigt att du påbörjar behandling med en ventilator om din läkare eller vårdgivare har sagt att det är lämpligt för dig. Behandling av de andnings- och sömnproblem som orsakas av din bröstkorgsdeformitet kan leda till en stor förbättring av din livskvalitet. Med ventilation förbättras din andningskvalitet och du börjar känna dig i bättre form.

Behandlingsalternativ för restriktiv lungsjukdom

ResMed har utvecklat behandlingsapparater och ventilatorer som är utformade för att behandla andningsbesvär som är relaterade till restriktiv lungsjukdom, så att du mår bättre under dagen och sover bättre om natten, och får bästa möjliga livskvalitet.

Målet med all ventilationsbehandling är att ge dina andningsorgan hjälp, så att du inte behöver arbeta så hårt för att andas. Detta kan göras antingen invasivt eller noninvasivt.

restrictive-lung-disease-patient-NIV