Att resa med PAP-apparat

patient som reser med AirMini CPAP-maskin

Oavsett om det är en välbehövlig semester eller en tjänsteresa kan det vara jobbigt att resa – speciellt om du behöver din PAP-behandling för att få en god natts sömn. Det är viktigt att du fortsätter med behandlingen även på semestern. Läs vidare för nyttiga tips om packning och annat du behöver veta innan du reser med PAP-apparaten. Trevlig resa!

Förberedelser inför semestern

I den här korta videon får du praktisk information om hur du tar med dig och använder apparaten under resor, oavsett om du ska campa, göra en längre bilresa eller resa långt bort.

Bra att veta före resan

Notera och ta med dig följande information

Ett läkarintyg som styrker att du behöver PAP-behandling.
Uppgifter om ditt behandlingstryck, masktyp och maskstorlek.
Kontaktinformation till din läkare, utrustningsleverantör och vårdgivare.
Sjukförsäkringsinformation, inklusive ditt försäkringsnummer och försäkringsbolagets kontaktinformation.
ResMeds intyg om FAA-överensstämmelse så att du kan bära med dig din apparat på resan.

Se till att du kommer att ha tillgång till strömförsörjning

Ansök om tillstånd hos flygbolaget att få använda din apparat under flygningen, minst två veckor innan du ska åka. Om du får tillståndet skriftligt: ta med dig en kopia på brevet/e-postmeddelandet.
Om du reser med övernattning på andra färdmedel (t.ex. tåg): kontakta researrangören eller resebolaget för att säkerställa att du kan förse din behandlingsapparat med ström via ett uttag.
Ta reda på om du behöver en speciell strömadapter för att kunna använda din apparat ombord på flyget eller andra transportmedel – och glöm i så fall inte att packa ner en! ResMed har omvandlare som ger dig möjlighet att använda apparaten med ström från en 12 V- eller 24 V-strömkälla i bilen, ombord på en båt eller med något annat färdmedel med lämpligt batteri. Behöver du en i dag? Besök vår webshop.
Du behöver också kontrollera att den strömförsörjning du använder är kompatibel med strömförbrukningen som behövs till din Air10- eller Air11-apparat.
Om du inte kommer att ha tillgång till strömförsörjning bör du överväga att använda ett batteripack.

Ta med dig lämpliga reservdelar

Ta med en extra mjukdel till masken eftersom det kan vara svårt att få tag i en passande utomlands.
Håll masken och utrustningen ren på resan med rengöringsservetter i reseförpackning.

Var försiktig när det gäller befuktning

Använd INTE en standardbefuktare ombord på flygplan. Vid turbulens kan vattnet spillas ut och skada din apparat. Systemet AirMini Humid X befuktning utan vatten kan användas ombord på flygplan.
Se till att det inte finns något vatten i befuktningsbehållaren innan du packar ner den.

PAP-resetips

Du kan kontakta din vårdgivare för att få råd om hur du åtgärdar tekniska problem med din apparat. ResMeds team finns också till hands för att hjälpa till och du kan kontakta dem via e-post: reception@resmed.se

Trådlös anslutning är inaktiverad när enheter är i flygplansläge och dataöverföring kommer därför att vara tillfälligt otillgänglig. Om du ska vara utomlands eller använda flygplansläge under en längre period kanske du vill tala om för din vårdgivare att de inte ska förvänta sig att få några data från din enhet medan du är borta.

Vanligtvis ja. Även om märkningen på behandlingsapparaten anger 50-60 Hz, är strömförsörjningen i nyare apparater är vanligtvis kompatibel med 110 V eller 400 Hz-nätuttag  på flygplan. Det kan dock behöva använda en särskild adapter för att ansluta till det strömuttaget ombord. Rådfråga alltid med flygbolaget innan avresa.

Nej, röntgenskannrarna skadar inte din behandlingsapparat1. Säkerhetspersonalen kan dock behöva se ett brev från din läkare som intygar att du transporterar medicinsk utrustning, så det är en bra idé att ha det till hands.

Ja, din CPAP-, APAP- eller bi-level sömnapnéapprat bör fungera i ett annat land. Men eluttagen skiljer sig åt mellan olika länder, så se till att du packar med en lämplig adapter. Adaptrar finns att köpa i de flesta elektronik- och resebutiker samt på flygplatser. Om du ska vara utomlands under en längre period kan du tala om för din vårdgivare att de inte ska förvänta sig att få några data från din apparat medan du är borta.

God sömn, bra resor

Vår kostnadsfria e-bok om att resa med PAP är full med praktisk information om hur du reser när du får PAP-behandling. Vi tror vi har med det mesta: från tåg och flyg till husvagn och tält. Ladda ned den nu och börja drömma om var du ska sova gott nästa gång du reser.

Sömn, snarkning och sömnstörningar
ResMed-e-bok-5-resa-med-PAP-behandling-omslag
Planerar du att resa med kryssningsfartyg, tåg eller buss?
ResMed-e-bok-5-resa-med-PAP-behandling-förhandsvisning-a
Checklista vid resor
ResMed-e-bok-5-resa-med-PAP-behandling-förhandsvisning-b