Behandling med rätt mask för dig

hitta-ratt-cpap-mask-behandlingsstart

Din behandling fungerar bäst om du använder en PAP-mask som passar just dig. Det kan kännas överväldigande att försöka hitta rätt bland olika modeller och storlekar. Vi hjälper dig.

Älskar du frihet?

Masker med mjukdelen placerad under näsan för en friare känsla. Känslan av minimalism, det lilla och enkla. Du känner dig mer bekväm med hur du ser ut och slipper röda märken på näsryggen. Kategorin Minimalistiska masker innehåller masker som passar dina behov av frihet.

”Jag vill känna mig bekväm tillsammans med min partner.”*
Patient-bär-ResMed-AirFit-P10-nasal-kuddar-minimalist-mask
”Det är viktigt att min mask är kompakt.”*
Patient-som-använder-ResMed-AirFit-F30-minimalistisk-helmask
”Ju tystare mask, desto bättre.”*
Patient-som-använder-ResMed-AirFit-N30-minimalistisk-näsmask

Rör du dig mycket i sömnen?

Gör att du slipper röda märken på näsryggen och låter dig röra dig fritt. Slangens placering upptill och ett knärör som kan rotera 360° gör att du när som helst kan vända dig och sova på mage. En kategori med masker för mer frihet att sova som du vill.

”Jag brukar sova på magen.”*
Patient-som använder-ResMed-AirFit-N30i-näsmask-för-mer-frihet
”En slang som inte är i vägen gör jag känner mig friare.”*
Patient som bär ResMed AirFit P30i näskuddar frihetsmask
”Jag brukar testa olika sovställningar innan jag somnar.”*
Patient-som-använder-ResMed-AirFit-F30i-helmask-för-mer-frihet

Väljer du trygghet i första hand?

Masker som enkelt anpassar sig efter din ansiktsform, ger effektiv förslutning och är kompatibel med mjukdelar i silikon och i AirTouch-minnesskum som ger extra komfort och minskar risken för röda märken i ansiktet. Kategorin Trygghet har masker som passar dig som söker en trygg mask med flexibilitet och säker passform.

”Jag behöver en mask som inte läcker.”*
Patient-som-använder-ResMed-AirFit- N20-flexibel-näsmask
”Jag vill ha en mask som sitter riktigt bra.”*
Patient-som-använder-ResMed-AirFit-F20-flexibel-helmask

Det här betyder namnen på våra PAP-masker

ResMed CPAP-mask sortiment airtouch airfit

Varje serie har fått sitt namn efter typen av mjukdel

  • AirFit-masker har mjukdelar av silikon
  • AirTouch har mjukdelar i minnesskum

Varje serie innehåller olika masktyper

  • N används för näsmasker (nasal), t.ex. AirTouch N20
  • P används för näskuddemasker (pillow), t.ex. AirFit P10
  • F används för helmasker (full face), t.ex. AirFit F20

Vanliga frågor

Det kan ta lite tid att hitta den mask som passar dig bäst.

En viktig faktor för beslutet kan vara hur du andas under behandlingen. Andas du till exempel mer genom munnen än genom näsan, eller är du ofta täppt i näsan?

Om du vet att du inte har några problem med att andas genom näsan när du använder mask kan du förmodligen använda en näsmask eller en näskuddemask.

Om du andas genom munnen (munandning) kan du prova en helmask, eller kanske använda hakrem för att hålla munnen stängd när du sover.

Munläckage innebär att du sover med öppen mun så att luft ”läcker ut” under behandlingen.

Vissa sover alltid med öppen mun, medan andra bara munandas när näsan är täppt. Munläckage kan orsaka en hel del obehag och du kan bli torr i munnen. (Det kan också orsaka så pass höga ljud att du eller din sängkamrat vaknar av det.)

Om det här bara händer dig då och då kan det räcka med att använda en hakrem för att hålla munnen stängd, eller så kan du använda en befuktare för att minska risken för nästäppa.

Om du ofta drabbas av munläckage kan du behöva använda en helmask som täcker både näsa och mun. Det innebär att ingen luft läcker ut även om du andas genom munnen när du sover.

Syftet med maskjustering är att skapa en effektiv förslutning (så att ingen luft läcker ut) utan att det påverkar komforten.

Om luft läcker ut från masken (maskläckage) eller ur munnen (munläckage) blir behandlingen inte lika effektiv.

Det bästa sättet att få en effektiv förslutning är att justera masken innan du ansluter luftslangen eller startar behandlingsapparaten. Om du tar på dig masken med lufttrycket aktiverat kan mjukdelen/näskuddarna rynkas, veckas eller vridas vilket kan leda till läckage.

Vecken som uppstår i mjukdelen/näskuddarna kan vara väldigt små och kanske inte känns alls. Men det kan göra att du behöver dra åt masken för hårt för att få en bra förslutning, så hårt att det blir obekvämt. Att dra åt masken mer än som är avsett, för att få bästa täthet, kan också orsaka läckage och det bör därför undvikas.

När masken sitter bra på ansiktet kan du starta luftflödet. Du kan behöva göra mindre justeringar när apparaten är på för att se till att förslutningen fortfarande är effektiv.

Det är normalt att det tar lite tid att justera in masken i början. Du kan använda en spegel eller be någon annan kontrollera om mjukdelen/näskuddarna sitter rätt.

Problem med masken som vissa upplever beror ofta på fel i justeringen av masken. Olika masker justeras på olika sätt. Följ instruktionerna i din masks användarguide eller se videoklippen för bästa maskförslutning och bekvämlighet.

Lägg så mycket tid som möjligt på att vänja dig vid masken. Öva på att ta på och av den och att ta loss luftslangen på dagen så att du känner dig bekväm med att göra det under natten.

Kom ihåg att du inte förväntas veta precis hur du ska använda masken direkt från början. Det tar tid att öva och vänja sig, och med tiden kommer du att lära dig att använda masken på ett sätt som passar dig.

Tveka inte att ta kontakt med din vårdgivare och be om hjälp om det behövs.

Om du inte lyckas få en effektiv förslutning ska du också kontakta vårdgivaren. Du kanske behöver en annan mask eller storlek.

Målet är att hitta en mjukt åtsittande passform – masken ska varken sitta för löst eller för hårt.

Om du har fel maskstorlek är det svårt att få masken att sitta bekvämt och att få en bra förslutning.

Om du har problem med masken läs mer i användarguiden för att kontrollera att du har justerat den rätt. Kontrollera också att masken inte har några veck.

För många användare kan det vara så att flera storlekar passar. Om din mask fortsätter att läcka luft (framför allt kring näsryggen, om du har en näs- eller helmask) kan du prova med en annan maskstorlek.

Det är inte nödvändigtvis så att män behöver större maskstorlekar och kvinnor mindre. Vilken maskstorlek du behöver beror på ditt ansiktes unika mått och proportioner.

Om det till exempel pyser eller piper från masken beror det förmodligen på läckage. Även masker med riktigt bra passform kan ha små läckage, men det ska i stort sett inte läcka någon luft alls förutom vid ventilen. Mindre läckage kan åtgärdas med lite försiktig justering av huvudbandet.

Om du ofta har rodnader eller märken i ansiktet när du vaknar kan du försöka justera masken så att du får en effektiv förslutning med mindre tryck mot ansiktet.

Här är några tips om det inte fungerar:

  • Kontrollera att du har rätt maskstorlek
  • Mjuka omslag kring huvudbandsremmarna ger extra skydd mot märken i ansiktet
  • Använd Gecko-näsdynor för att ge extra vaddering mellan mjukdelen och huden
  • Om du använder en näsmask eller näskuddemask kan du växla mellan att använda näsmask (som täcker näsan) och näskuddemask (som placeras vid näsborrarna). Det lindrar trycket mot olika delar av ansiktet.

Om du använder helmask kan du prova en AirTouch-mjukdel med minnesskum.

I användarguiden för din mask finns felsökningstips som kan hjälpa dig att minska risken för märken i ansiktet. Om du fortfarande får rodnader och märken i ansiktet efter att ha provat olika lösningar ska du kontakta din vårdgivare eller hjälpmedelscentral.

Det är viktigt att du rengör masken enligt beskrivningen i användarguiden för att du ska få största möjliga nytta av utrustningen och därmed bra effekt av behandlingen.

Vissa användare vill också gärna fortsätta med välbekanta produkter i stället för att prova något nytt. Med det kan vara så att det finns stora förbättringar och lösningar på dina behandlingsproblem som du inte känner till. På ResMed arbetar vi hårt med att ständigt förbättra våra produkter och skapa nya funktioner som ger dig bästa möjliga behandling och komfort.

Här får du veta mer om när och hur du ska rengöra och byta ut masken.

”Slangdragning” innebär att slangen drar i masken vilket påverkar förslutningen och orsakar läckage.

Om du inte märker att detta händer kanske du börjar dra åt masken av fel anledning, vilket kan orsaka mer läckage.

Många masker designas för att klara ett visst mått av slangdragning. Starta apparaten och dra lätt i slangen, så känner du hur slangdragning känns.

Rör dig i sängen så att du märker om slangen ger tillräckligt med rörelseutrymme, och ser hur lång slang du faktiskt behöver. För de flesta masker finns det längre slangar för de som behöver det.

Referens:

  1. ResMed external 14-day clinical study of 23 ResMed patients, conducted between 30/05/2018 – 22/06/2018. Data on file; ID A4387859.