När ska jag byta ut min PAP-mask?

För att upprätthålla behandlingskvaliteten och få en bekväm upplevelse är det viktigt att byta ut masken och dess komponenter regelbundet. Nedan finns svaren på några vanliga frågor. Användarguiden för masken innehåller mer information.

De 3 viktigaste anledningarna till att byta ut din mask regelbundet

Sov längre

De användare som regelbundet förnyar sin utrustning ökar sina sovtimmar med 24 % per behandlingsnatt.1

Sov bättre och må bättre2

Majoriteten av de som regelbundet byter ut sin utrustning upplever att de sover bättre och har en mer positiv syn på livet.2

Få ut mesta möjliga av din PAP-behandling

De som regelbundet ut sin utrustning är dubbelt så benägna att följa planen och fortsätta sin sömnapnébehandling på lång sikt.1

Varför och hur ofta ska jag byta PAP-mjukdel?

Precis som med kläder och accessoarer slits maskmjukdelen med tiden. Ju äldre masken är desto större är läckagerisken. Ett gammalt huvudband kan också få sämre elasticitet så att du behöver dra åt det för hårt vilket kan kännas obekvämt. Genom att använda en mask som är i bra skick ser du till att din behandling blir så bekväm och effektiv som möjligt.

Livslängden för en maskmjukdel beror på flera olika faktorer, till exempel hur mycket du använder masken, din hudtyp (torr eller fet osv) och hur ofta du rengör masken.

cpap-mask-cushion-remplacement-resmed

Hur vet jag att det är dags för ett byte?

Om du upptäcker tecken på slitage på någon del av produkten (sprickor, missfärgningar, revor, skador på mjukdelen osv) ska du kassera och byta ut den skadade komponenten.

Om du använder en helmask och upptäcker att ventilen är skadad, missformad eller har revor ska du byta ut knäröret. Använd inte masken om ventilen är skadad eftersom den kanske inte fungerar på ett säkert sätt.

Läs den detaljerade informationen i användarguiden för din mask eller kontakta din vårdgivare om du har frågor.

Generellt sett är det dags att byta mask eller några av dess komponenter om:

  • du måste dra åt remmarna ofta,
  • masken känns stel i stället för mjuk och flexibel,
  • du upplever att behandlingen är mindre effektiv än vanligt,
  • maskens mjukdel är hal även efter tvätt,
  • maskens mjukdel inte längre är klar och genomskinlig,
  • maskens mjukdel och ram visar tecken på slitage, stelhet, sprickor eller skador.

Kan jag köpa ersättningsdelar?

Ja. Alla ResMeds komponenter, inklusive kuddar och nya masksystem, kan köpas separat. Du kan köpa en komplett mask eller köpa maskreservdelar i vår webbshop eller från en återförsäljare.

Enkla steg till en bättre PAP-upplevelse

Önskar du att PAP-behandlingen vore enklare eller mer behaglig? Har du frågor om hur du rengör och underhåller utrustningen? Vår kostnadsfria e-bok är full med förslag och tips för att du ska få en mer behaglig PAP-behandling.

Sömn, snarkning och sömnstörningar
ResMed-e-bok-4-pågående-PAP-behandling-omslag
Hur kan du göra din behandling bekvämare?
ResMed-e-bok-4-pågående-PAP-behandling-förhandsvisning-a
Ta hand om PAP-utrustningen
ResMed-e-bok-4-pågående-PAP-behandling-förhandsvisning-b

Referenser:

  1. Benjafield A et al.,“Impact of a mask resupply program on therapy compliance: a retrospective analysis”, SLEEP, Volume 41, Abstract Supplement, 2018
  2. ResMeds externa kliniska studie av 400 patienter med PAP-helmask, genomförd mellan 2017-10-16 och 2017-10-27, 2017 journaldata; ID C278965.