När ska jag byta ut min CPAP-mask?

För att upprätthålla behandlingskvaliteten och få en bekväm upplevelse är det viktigt att byta ut masken och dess komponenter regelbundet. Nedan finns svaren på några vanliga frågor. Bruksanvisningen för masken innehåller mer information om byten.

De 3 viktigaste anledningarna till att byta ut CPAP-masken regelbundet

Sov längre

CPAP-användare som regelbundet förnyar sin utrustning ökar sina sovtimmar med 24 % per behandlingsnatt.1

Sov bättre och må bättre2

Majoriteten av de CPAP-användare som regelbundet byter ut sin utrustning upplever att de sover bättre och har en mer positiv syn på livet.2

Få ut mesta möjliga av din CPAP-behandling

CPAP-användare som regelbundet ut sin utrustning är dubbelt så benägna att följa planen och fortsätta sin sömnapnébehandling på lång sikt.1

Varför och hur ofta ska jag byta CPAP-mjukdel?

cpap-mask-cushion-remplacement-resmed

Precis som med kläder och accessoarer slits maskmjukdelen med tiden. Ju äldre masken är desto större är läckagerisken. Ett gammalt huvudband kan också få sämre elasticitet så att du behöver dra åt det för hårt vilket kan kännas obekvämt. Genom att använda en mask som är i bra skick ser du till att din behandling blir så bekväm och effektiv som möjligt.

Livslängden för en maskmjukdel beror på flera olika faktorer, till exempel hur mycket du använder masken, din hudtyp (torr eller fet osv) och hur ofta du rengör masken.

Hur vet jag att det är dags för ett byte?

Om du upptäcker tecken på slitage på någon del av produkten (sprickor, missfärgningar, revor, skador på mjukdelen osv) ska du kassera och byta ut den skadade komponenten.

Om du använder en helmask och upptäcker att ventilen är skadad, missformad eller har revor ska du byta ut knäröret. Använd inte masken om ventilen är skadad eftersom den kanske inte fungerar på ett säkert sätt.

Maskens ersättningsschema är specialutformat för dig och vi rekommenderar därför att du läser den detaljerade informationen i bruksanvisningen för din mask.

Generellt sett är det dags att byta mask eller några av dess komponenter om:

  1. du måste dra åt remmarna ofta,
  2. masken känns stel i stället för mjuk och flexibel,
  3. du upplever att behandlingen är mindre effektiv än vanligt,
  4. maskens mjukdel är hal även efter tvätt,
  5. maskens mjukdel inte längre är klar och genomskinlig,
  6. maskens mjukdel och ram visar tecken på slitage, stelhet, sprickor eller skador.

Kan jag köpa ersättningsdelar?

Ja. Alla ResMeds komponenter, inklusive kuddar och nya masksystem, kan köpas separat. Du kan köpa en komplett mask eller köpa maskreservdelar i vår webbshop eller från en återförsäljare.

Ta reda på mer

En ren CPAP-mask håller längre, sluter tätt bättre och ger dig en fräschare och bekvämare behandlingsupplevelse.

Läs mer

Det är enkelt att byta ut din utrustning för ResMeds CPAP-, APAP- och bilevellösningar så att du kan fortsätta att få en effektiv sömnapnébehandling.

Läs mer

Att regelbundet underhålla och rengöra befuktaren gör att den fungerar bättre och du får en fräschare upplevelse av din behandling Här finns svaren på de vanligaste frågorna om att rengöra befuktaren.

Läs mer

Referenser:

  1. Benjafield A et al.,“Impact of a mask resupply program on therapy compliance: a retrospective analysis”, SLEEP, Volume 41, Abstract Supplement, 2018
  2. ResMeds externa kliniska studie av 400 patienter med PAP-helmask, genomförd mellan 2017-10-16 och 2017-10-27, 2017 journaldata; ID C278965.