Börja med CPAP-behandling av sömnapné

Om du har fått diagnosen sömnapné kanske du är orolig för din hälsa och för att börja med CPAP-behandling. Oroa dig inte – att börja med behandling av sömnapné är en viktig investering i din hälsa och det finns mycket hjälp att få. Nu kör vi!

Vilka är fördelarna med CPAP-behandling?

Fördelarna med effektiv CPAP-behandling av sömnapné är bland annat bättre humör1, mer energi på dagarna2 och lägre risk för olyckor3. Kom ihåg att använda din CPAP-apparat varje natt, i så många timmar som möjligt4.

Hur fungerar CPAP-behandling?

CPAP är en effektiv behandling mot obstruktiv sömnapné (OSA). Under CPAP-behandlingen har du en mask över näsan och/eller munnen. CPAP-apparaten förser dig med ett jämnt flöde av tryckluft genom masken när du sover. På så sätt hålls dina övre luftvägar öppna och minskar antalet apnéer, hypopnéer och uppvakningar som annars stör din sömn. I stället för CPAP-behandling kanske du ordineras APAP- eller BiPAP-behandling (läs mer längre ner). APAP och BiPAP liknar CPAP, men flödet av tryckluft kan varieras i stället för att vara konstant.

Vilken CPAP-mask ska jag välja?

Masken är en mycket viktig del av CPAP-utrustningen. Den måste:

Vara bekväm
Så att det känns bra att använda den varje natt

Sitta bra
Så att det inte läcker ut luft, vilket gör behandlingen sämre

Vara stabil
Så att den inte hamnar snett om du rör dig i sömnen

Vara enkel att ta på och av
Särskilt om du ofta måste gå upp på natten

Passa in i din livsstil
Så att du kan använda glasögon, läsa, eller småprata och kramas med din partner

En mask som inte sitter bra, är obekväm eller opraktisk kan göra din behandling mindre effektiv och du kanske inte får alla fördelarna av behandlingen. Ta god tid på dig när du väljer CPAP-mask och tveka inte att be din vårdgivare om hjälp när du provar olika alternativ.

 

 

Vilken CPAP-apparat ska jag välja?

Läkaren kommer att rekommendera en apparat som passar dina behandlingsbehov. Om du redan är igång med behandlingen ska du alltid rådfråga vårdpersonal innan du gör några förändringar i din behandling.

Vad händer om jag har svårt att vänja mig vid CPAP-behandlingen?

Det kan vara svårt att vänja sig vid CPAP-behandling, eftersom det är en stor livsstilsförändring. Låt det ta sin tid och ge inte upp. Att använda behandling mot sömnapné varje natt kan göra att du mår mycket bättre. Här är några förslag som kan göra det lite lättare:

Anpassa behandlingen efter just dig:

Se till att CPAP-behandlingen passar din livsstil. Praktiska accessoarer, reselösningar och till och med små detaljer som ett annat huvudband till masken kan göra skillnad.

Gå till vårt supportavsnitt: 

Om du har ett specifikt problem kan du ta en titt på våra supportsidor och se om du kan hitta en lösning

Be om hjälp:

Din läkare eller sömnterapeut kanske kan hjälpa dig att justera apparaten eller masken så att den blir bekvämare. Kontakta din lokala sömnmottagning. De hjälper dig säkert gärna att justera utrustningen så att din behandling blir så bra som möjligt.

Fråga om en antiapnéskena:

Om CPAP verkligen inte passar dig kan du fråga din läkare om det finns någon annan effektiv behandling för dig, till exempel en Narval-antiapnéskena. Läs mer om antiapnébehandling här.

Sömnapnébehandlingar

Kontinuerligt positivt luftvägstryck (CPAP): en effektiv och vanlig behandling av OSA. En CPAP-maskin förser dig med ett jämnt flöde av tryckluft genom en mask du har över näsan och/eller munnen när du sover. Det hindrar de övre luftvägarna från att kollapsa eller pressas samman. Då kan du sova gott med färre apnéer, hypopnéer och uppvakningar. CPAP-maskiner har en förinställd trycknivå som är konstant under hela natten. Många modeller har en rampfunktion som börjar med ett lägre tryck för att ge en behaglig start på behandlingen. Trycket ökar sedan gradvis till den ordinerade nivån.

Automatiskt positivt luftvägstryck (APAP): liknar CPAP, men APAP-maskiner levererar ett varierande tryck som följer förändringar i din andning. CPAP ger ett kontinuerligt flöde av luft med ett jämnt tryck, medan en APAP-maskin använder algoritmer för att automatiskt justera trycknivån utifrån vad som behövs.

Bilevel positivt luftvägstryck (BiPAP eller BPAP): liknar CPAP, men BiPAP-maskiner går att anpassa så att de till exempel ger olika tryck vid in- och utandning. Den dubbla inställningen gör det lättare för en del personer att andas ut helt och BiPAP är även lämpligt för att behandla personer med vissa medicinska åkommor.

Orala hjälpmedel: hjälpmedel som kan användas för att behandla mild till måttlig obstruktiv sömnapné eller snarkning. Antiapnéskenan är ett oralt hjälpmedel som fungerar genom att underkäken skjuts framåt en liten bit. Detta stramar åt mjukvävnaden och musklerna i den övre luftvägen så att luftvägen inte blockeras när du sover, och dessutom minskar vibrationerna som är en vanlig orsak till snarkning. Orala hjälpmedel liknar ett munskydd som idrottare använder, och skenan specialtillverkas för just din mun av en tandläkare.

Ta reda på mer om sömnapné

Din behandling fungerar bäst om du använder en CPAP-mask som passar just dig. Det kan kännas överväldigande att försöka hitta rätt bland olika modeller och storlekar. Lugn, vi hjälper dig.

Hitta din mask här

Här berättar patienter som får sömnapnébehandling om sina personliga erfarenheter. De pratar om både för- och nackdelar och delar med sig av tips om CPAP-behandling eller behandling med antiapnéskena.

Berättelser

Med onlineprogrammet myAir kan du följa hur din behandling fungerar direkt i din dator, smarta telefon eller surfplatta.

Bli digital

Referenser:

  1. McEvoy, R.D., et al., CPAP for Prevention of Cardiovascular Events in Obstructive Sleep Apnea. N Engl J Med, 2016. 375(10): p. 919-31.
  2. Wimms, A.J., et al., Continuous positive airway pressure versus standard care for the treatment of people with mild obstructive sleep apnoea (MERGE): a multicentre, randomised controlled trial. Lancet Respir Med, 2019.
  3. Findley L, Smith C, Hooper J, Dineen M, Suratt PM. Treatment with nasal CPAP decreases automobile accidents in patients with sleep apnea. Am J Respir Crit Care Med 2000;161: 857-9.

4. Weaver, T.E. and R.R. Grunstein, Adherence to continuous positive airway pressure therapy: the challenge to effective treatment. Proc Am Thorac Soc, 2008. 5(2): p. 173-8